100% eerlijk en liefdevol

Nu ook via Ekoplaza!

Voor jezelf, je baby en de aarde

Een ‘natuurlijke’ uitzet

Nieuws / Uitgelicht / Zwanger

Nalini
januari 27, 2017

Delen

Een ‘natuurlijke’ uitzet

We hebben voor jullie een ‘natuurlijke’ uitzetlijst gemaakt, die aansluit bij ‘natuurlijk’ zwanger zijn en ‘natuurlijk’ bevallen. Het zijn allemaal dingen die we zelf ook handig vinden en vonden, veel gebruik(t)en of eventueel hebben gemist. In je nestelperiode kun je dit allemaal lekker bij elkaar gaan verzamelen. De lijst is bedoeld om een idee te geven; voeg vooral eigen dingen toe en schrap naar behoefte. Je baby heeft eigenlijk niet echt veel meer nodig dan jouw lichaam; melk, warmte en liefde!

En denk ook eens aan tweedehands spulletjes. Geef iets een nieuw leven door een likje (baby- en milieuvriendelijke) verf en vind prachtige spulletjes met een verhaal en doorleefd uiterlijk om meteen wat karakter toe te voegen aan je uitzet. Stylish én eco-verantwoord!

Fijn om te hebben tijdens de bevalling:

 • Het Nalini Natuurlijk Kraampakket natuurlijk! 😉
 • Muziek, hypnobirthing cd, mp3 van de zwangerschapscursus die je eventueel volgde, concentratie- en hypnobirthing-oefeningen die je geboortepartner aan je kan voorlezen.
 • Kaarsjes en gedimd licht, vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Overdag zijn lichtdoorlatende gordijnen prettig, dan heb je toch (gefilterd) daglicht, maar geen inkijk.
 • Een birth ball, om weeën op te vangen.
 • Een baarkruk/baarschelp om met de zwaartekracht mee te bevallen. Veel verloskundigen bieden ook deze opties en nemen ze dan voor je mee!
 • Een bevalbad, als je voor een watergeboorte gaat en warm water kan ook helpen om te ontspannen tijdens de weeën. Een bevalbad is extra diep zodat je buik helemaal onder water kan. En ruim genoeg voor de verloskundige om jou te onderzoeken als dat nodig is en ook om samen met je geboortepartner in te zitten. Een bevalbad kun je huren of kopen en sommige verloskundigen hebben er eentje die je kunt lenen. Er zijn ook ziekenhuizen en geboortehotels waar een bevalbad beschikbaar is.
 • Een aantal zachte handdoeken en badjas; voor als je half uitgekleed je toch nog wilt verplaatsen of als je het koud hebt, als je in en uit de douche wilt, om op te zitten/liggen met gebroken vliezen of wanneer ze elk moment kunnen breken in de bevalling, etc.
 • Comfortabele kleding die ook vies mag worden. Denk bijvoorbeeld aan een gemakkelijk hemdje/topje wat je ook vlug en makkelijk uit kunt trekken! Dat uittrekken is fijn in de eindfase van de bevalling of meteen na de geboorte, zodat je je baby direct bloot op je borst kunt leggen. En eventueel een joggingbroek, al is het meestal al vlug fijner zonder broek/onderbroek aan. Denk ook aan kleding die je na de geboorte aan kunt doen, vlak erna en in de kraamdagen, zoals een nachthemd met knoopjes, een ruime rekbare top (er bestaan ook kangaroo care-tops waar je baby bij in past!), een lekkere joggingsbroek, etc.

Handig en praktisch na de geboorte:

 • Een co-sleeper of ruime en veilige plek in je bed, of een veilig babybedje met matras. Laat de baby altijd de eerste tijd bij je op de kamer slapen, zodat jullie elkaar kunnen horen en liefst ook voelen. Kies zelf wat je de prettigste manier vindt.
 • Hoeslakens voor eventueel de co-sleeper of het babybed.
 • Een lakentje en wollen of katoenen dekentje, om je baby mee toe te dekken. Wol helpt mee om de temperatuur te reguleren!
 • Een goed passende slaapzak; deze heb je niet per se meteen na de geboorte nodig, maar na een paar weken, wanneer je baby wat beweeglijker wordt in bed. Een slaapzak is dan eventueel handig en lekker warm en je baby voelt zich er extra geborgen in.
 • Kruiken voor de kraamtijd; ook hoogzomer wordt je baby geboren uit een constant 37 graden warm badje en is het fijn om een kruik te gebruiken in bed. Je kan kruiken zolang gebruiken als je prettig vindt, ook na een aantal maanden kan het fijn zijn om een kruik in bed te leggen voor warmte.
 • Een geschikt schapenvachtje waar je kind op kan liggen, medicinaal gelooid, zonder chemische middelen en korte haren. Een schapenvacht helpt mee om de temperatuur te reguleren en zijn weerstand te verhogen! Ook fijn voor jou tijdens de zwangerschap om op te liggen. Krijgt ie meteen alvast jouw geur.
 • Een aankleedkussen met hoezen om je baby op te verschonen. Je legt een aankleedkussen meestal op een commode. In de kraamweek kun je het aankleedkussen ook op je bed leggen bij het verschonen. En later kun je hem ook gebruiken op de bank of tafel.
 • Hydrofiele luiers, minstens 8. Je kunt deze doeken voor vanalles gebruiken. Bijvoorbeeld om onder het hoofdje van de baby te leggen bij het voeden, als er dan wat melk lekt, wordt het meteen opgevangen. Maar ook om je baby af te drogen na een badje. Als spuugdoekje. Oprollen en in je draagdoek bij het nekje rollen als extra versteviging voor je net geboren baby.
 • XXL Hydrofiele doeken. Extra groot om je baby (en later dreumes en peuter) lekker af te kunnen drogen na bad of douche, maar ook om je baby in te wikkelen wanneer hij of zij op schoot ligt bijvoorbeeld. Niet noodzakelijk, maar wel fijn! Ook handig om zomers in de tuin te leggen om op te spelen. En later voor je peuter om mooie hutten te bouwen in bed. 😉
 • Een wasemmer of tummytub, een babybadje kan ook maar geeft iets minder geborgenheid. Hoe dan ook zal je baby het waarschijnlijk fijn vinden om weer even helemaal omhuld te zijn met warm water. Kies zelf wanneer je je baby voor het eerst wilt (laten) wassen. Sommigen doen het na een dag of 2, anderen wachten tot de navelstreng losgelaten is. Je baby hoeft ook niet elke dag in bad, 1 à 2 keer per week is doorgaans ruim voldoende! Na een flinke poepluier is het soms wel fijn om alles schoon te spoelen/wassen. Je kunt je baby ook altijd in je armen meenemen als je zelf onder de douche of in bad gaat, heerlijk bloot huid-op-huid. Dit laatste kan ook heel veel helpen als er problemen zijn met de borstvoeding. Gebruik liever geen zeep!
 • Een potje wolvet en een pluk heilwol/genezende wol/wolvlies voor eventuele wondjes of luieruitslag en als tepelverzorging.
 • Luiers maatje 1, wasbare luiers of alleen hydrofiele luiers en potje voor de BZCbabies*.
 • Wasbare billendoekjes of hydrofiel washandjes, of (zelfgemaakte) vochtige (bio) billendoekjes om de billen van je baby op een zachte manier mee te reinigen bij het verschonen van de luier. Billendoekjes zijn soms mede de oorzaak van geïrriteerde babybillen. Gebruik een mild en natuurlijk wasmiddel voor je wasbare doekjes, of maak zelf wegwerpdoekjes zodat je controle hebt over de ingrediënten.
 • Een luieremmer of klein prullenbakje. Handig in de buurt van de verschoonplek zodat je wegwerpluiers, -billendoekjes of -luierinleggers meteen weg kunt gooien.
 • Ca. 2-4 voedingsBH’s van bio-katoen, deze zijn ook al te gebruiken tijdens de zwangerschap! Let wel heel goed op de maat, te kleine BH’s kunnen borstontsteking veroorzaken doordat ze knellen.
 • Zoogcompressen voor lekkende borsten; liefst wasbare van bio katoen of van wol, dat meteen genezend werkt bij gevoelige tepels en kloofjes of anders wegwerp van biokatoen.
 • 2-6 rompertjes in maat 50/56, liefst wol/zijde of (bio)katoen. Een rompertje is ondergoed voor je baby. Het houdt het lichaam warm en de luier beter op z’n plek.**
 • 2-6 rompertjes maat 62/68, liefst wol/zijde of (bio)katoen. Deze heb je niet meteen na de geboorte nodig, maar na een paar weken.
 • 1 of 2 wol/zijde strikmutsjes, voor als je naar buiten gaat of als er (veel) visite komt om je baby gevoelsmatig af te schermen voor de drukte. Direct bij de geboorte is een mutsje niet nodig.
 • 2 maillots of broekjes van wol/zijde.
 • 2-3 (overslag/wikkel) truitjes van wol/zijde.
 • 1 wollen vestje.
 • Een aantal paar (wollen) sokjes en slofjes voor warme babyvoetjes.
 • 1 of 2 draagdoeken.
 • Een luiertas of luier-etui voor in je eigen tas. Om wat spulletjes voor je baby mee te kunnen nemen als je op pad gaat. Je hoeft natuurlijk geen weekendtas vol mee te zeulen elke keer, maar een paar luiers, wat doekjes en een hydrofiel zijn meestal praktisch om bij je te hebben. In een luier-etui passen precies een paar luiers en wat doekjes en is handig om zo in je eigen (ruime) tas te stoppen. Maar een aparte babytas kan ook fijn zijn. Dat hoeft trouwens ook helemaal geen speciale verzorgingstas te zijn; een simpele katoenen draagtas/tote bag werkt ook perfect en heb je met de mooiste designs erop!
 • Een voedingskussen is in principe overbodig, je loopt de kans om een onnatuurlijke borstvoedingshouding aan te nemen of je baby in een onnatuurlijke houding te leggen waardoor hij of zij minder makkelijk kan aanhappen en drinken (en je zelf kloofjes kunt krijgen…) Het is fijner om je baby meteen vanaf het begin te voeden zonder ‘hulpmiddelen’ omdat je dan overal kunt voeden zonder extra dingen mee te nemen. Sommige zwangeren gebruiken een voedingskussen wel om te slapen wanneer ze hoogzwanger zijn, ze leggen het kussen dan tussen hun benen.
 • Vitamine K & D druppels (als je daarvoor kiest), kies in ieder geval een natuurlijke variant zonder suiker.
 • Cadeaulijstje voor kraambezoek (waar wordt je echt blij van?).
 • Lekkere maaltijden in de vriezer of kraambezoek dat maaltijden meeneemt.

We wensen je prachtige en krachtige bevalling toe! Deel je ervaring op Facebook met de hashtag #nalinigeboorte (moedig & tof)!

 

* BZC? Dit is de afkorting voor Baby Zindelijkheids Communicatie. Het overgrote deel van de baby’s over de hele wereld draagt namelijk helemaal geen luiers. Doordat de ouders veel dichtbij zijn leren ze snel de signalen van hun baby te herkennen wanneer die zijn behoefte wil doen. En andersom leert het babytje dat bij een bepaalde houding of geluidje het voor hem tijd is om de sluitspieren te ontspannen.

** Plan je een lotusgeboorte en/of wil je BZC toepassen? Dan kun je overwegen om (voor de eerste dagen of langer) geen rompertjes te gebruiken maar losse hemdjes en broekjes. Bij BZC worden in veel landen zelfs jurkjes gedragen, ook bij jongens, omdat dit dan extra handig is!

 

De spulletjes van de afbeelding kun je (onder andere) hier vinden: wollen dekentjemobileslaapzakXXL hydrofieldoekenhertenpakjewolzijde mutsjewollen vestjebloomerswasbare luierwollen slofjeslamsvacht voor baby

Tags: , , , , , , ,

Eén reactie op “Een ‘natuurlijke’ uitzet”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Omring jezelf en je baby met natuurlijke zachtheid.

Nalini Kraampakket: Natuurlijk, eerlijk & liefdevol

Direct in winkelmand